Pozitivan primjer Samobora: Dobro uređen sustav rada s otpadom

Komunalac Samobor u prvoj polovici sljedeće godine uvodi kompletno novi sustav prikupljanja otpada, a najveća novost su širenje područja odvojenog prikupljanja otpada na cijelo područje grada te otpadomjeri za višestambene zgrade. Radi se velikim zajedničkim spremnicima za višestambene objekte koji će evidentirati svako ubacivanje otpada. Na ovaj način otpadomjer prati odlaganje prema svakom korisniku i omogućuje formiranje mjesečnih računa prema stvarno predanoj količini otpada. Po prvi put se odvojeno prikupljanje otpada uvodi i na cijelom području grada, a stanovnici u obiteljskim kućama će dobiti posebne kante za plastiku, papir i miješani komunalni otpad.

 

Samobor je za nas Samoborce najljepši grad, a to mišljenje dijele i brojni posjetitelji koji nam svakodnevno dolaze u goste. Zbog toga jako pazimo na sliku grada i ponosna sam što među prvima uvodimo ovako napredan sustav prikupljanja otpada. Želim pohvaliti i novog direktora Komunalca Samobor, jer je prije kalkulacije novih cijena napravio velike uštede u poduzeću kroz restrukturiranje i smanjenje broja zaposlenih. Još u siječnju ove godine imali smo kalkulaciju bivšeg direktora na 104,08 kuna, a sada je to spušteno na 79,87 kuna. Time je pokazao ono što smo i očekivali od njega u trenutku kad smo ga potvrdili na ovom radnom mjestu – da je stručan i da će raditi u korist građana. To je način rada kakav sam zagovarala u kampanji i drago mi je da svoja obećanja provodimo u djela“ – izjavila je gradonačelnica Petra Škrobot na konferenciji za novinare prilikom predstavljanja novog sustava prikupljanja otpada.

 

Direktor Komunalca Samobor Renato Raguž istaknuo je kako za razliku od drugih gradova, pogotovo Zagreba, samoborski sustav gospodarenja otpadom nije prilagođavan davatelju usluge već građanima. Građani ne trebaju iz pričuve financirati izgradnju bokseva za otpad, kao što je to slučaj u Zagrebu, ne trebaju kupovati plastične vrećice, a komunalac Samobor u potpunosti brine o kontejnerima, otpadomjerima i kontroli sustava.

Leave a commentKONTAKT

BRZI KONTAKT

+385911850000

PODACI

UDRUGA EKOLOGIJA GRADA

OIB: 59899518967

Ulica kneza Višeslava 13, Zagreb

EMAIL

info@ekologija-grada.hr

www.ekologija-grada.hr