Visoki upravni sud ima odgovornost za krizu otpada u Zagrebu

‘Reforma’ odlaganja otpada rapidno se pretvorila u krizu s dalekosežnim posljedicama. Sve ono na što smo upozoravali se ostvarilo. I ne samo to, upozorenja udruge ‘Ekologija grada’ postala su Izgleda ‘opće dobro’, svi ih uzimaju zdravo za gotovo, čak i stranke koje su bile dio koalicije koja upravlja Gradom Zagrebom. Sva naša upozorenja i analize izrečena prilikom najave promjena u modelu prikupljanja otpada u veljači 2022. godine su se, nažalost, ostvarila.

Grad je uronio u kaos u kojem otpad preplavljuje ulice, divlja odlagališta bujaju, a financijska stabilnost podružnice ‘Čistoća’ je ozbiljno uzdrmana. Ova dinamika ne samo da utječe na vizualni identitet Zagreba, već i nanosi značajnu financijsku štetu, pri čemu je budućnost razvojnih projekata financiranih iz europskih fondova dovedena u pitanje.

Simptomatično je ali i alarmantno i povećanje prodaje antialergena za 300% i nestašica proizvoda za kontrolu štakora. Ne radi se dakle samo o ljepoti ulica i krajolika nego o zdravstveno ozbiljnoj situaciji koja utječe na kvalitetu života građana – naročito djece..

Uzrok svemu su odluke trenutačne gradske vlasti koje su dovela do ovog stanja. Dokumenti poput zahtjeva za ocjenu zakonitosti, koji je predan od strane Udruge Ekologija grada i koji detaljno analizira i predviđa trenutačne probleme, nalaze se zapostavljeni već dulje od godine dana. Najveća je odgovornost na Visokom upravnom sudu koji očito politički taktizira sa donošenjem odluke koja mora biti više nego jasna.

Sada nije trenutak za političko bodovanje ili samopromociju. Trenutak je da se ozbiljno preispitaju donesene odluke i da se odgovornost prepusti stručnjacima. Potrebna je hitna akcija kako bi se spriječilo daljnje propadanje sustava gospodarenja otpadom i kako bi se Zagreb ponovno vratio na put održivosti i ekološke odgovornosti.

Ujedinimo se u zahtjevu za transparentnim, odgovornim i strateškim pristupom upravljanja otpadom u Zagrebu. Vrijeme je da se kaže ‘dosta’ i da se krene u izgradnju jasnog plana i višegodišnje strategije, jer posljedice lošeg upravljanja otpadom već sada su vidljive i osjetne u životima građana i slikama našeg grada.

Još jedna godina ovakvog ‘upravljanja’ i naš Zagreb će se naći na putu prema dolje bez povratka.

Leave a commentKONTAKT

BRZI KONTAKT

+385911850000

PODACI

UDRUGA EKOLOGIJA GRADA

OIB: 59899518967

Ulica kneza Višeslava 13, Zagreb

EMAIL

info@ekologija-grada.hr

www.ekologija-grada.hr