Velika opasnost od požara na deponiji Jakuševec

Zagrebački holding d.d. Podružnica Čistoća ni unatoč rješenju protupožarne inspekcije MUP-a nije uspjela riješiti u vremenskom roku koji problem prekomjerne količine glomaznog otpada unutar Odlagališta otpada “Jakuševec”.

Dok se gradska vlast i odgovorni unutar Zagrebačkog holdinga “loptaju” ovom temom tražimo, odnosno inzistiramo da se problem trenutačno riješi jer postoji velika mogućnost nastanka procesa samorazgradnje, odnosno dolazi do odvijanja određenih kemijskih procesa koji za posljedicu imaju oslobađanje topline(povećanje temperature do točke samozapaljenja) i isto tako dolazi do mogućnosti stvaranja zapaljivih plinova (mogućnost eksplozije). Ne treba niti napominjati da se ta mogućnost uvelike povećava dolaskom toplog vremena te Zagrebu prijeti prava ekološka bomba koja će izazvati požar kakav smo imali 2019. godine.

Problemi s otpadom na području cijelog grada kao i zabrinjavajuća situacija unutar prostora Deponija Jakuševec te novo proširenog dijela za skladištenje i obradu otpada u Tišinjskoj ulici nisu ništa novo. Međutim, ono što zabrinjava je rješenje Službe za inspekcijske poslove MUP-a od 01.veljače 2022. godine koje nalaže tvrtki ZAGREBAČKI HOLDING d.d. Podružnica ČISTOĆA da u 60 dana glomazni otpad u za to predviđenim odjeljcima na području Deponija skladišti na način koji propisuje Smjernica za skladištenje otpada CFPA Guideline No 32 2014, a koje se koriste u nedostatku hrvatskih propisa temeljem čl-25.Zakona o zaštiti od požara.

Prema toj smjernici, kod skladištenja velikih količina otpada obzirom na njegovu vrstu i vrijeme trajanja skladištenja na jednom mjestu, javlja se mogućnost nastanka procesa samorazgradnje, odnosno dolazi do odvijanja određenih kemijskih procesa koji za posljedicu imaju oslobađanje topline(povećanje temperature do točke samozapaljenja) i isto tako dolazi do mogućnosti stvaranja zapaljivih plinova(mogućnost eksplozije)

S obzirom da prema našim spoznajama, a vrlo lako se može i vizualno utvrditi, nije ništa poduzeto po tom pitanju zanima nas do kad će se ugrožavati zdravlja ali i riskirati požar, naročito dolaskom toplijeg vremena, u prostoru koji je već gorio 2019. godine te na koji način i kad će se to riješiti s obzirom da je količine otpada svakim danom sve veća, da se isti problem pojavljuje i na području SOC-a a drobilice kojim grad raspolaže ne smiju raditi jer je za unajmljenu iskorišten broj radnih sati koji je dogovoren Ugovorom o najmu a za kupljenu drobilicu Grad Zagreb još uvijek nema valjane dozvole kao niti osobe koje su osposobljene za upravljati istom.

A čak i da obje drobilice rade, s obzirom na količine otpada koje se skladište, trebati će mjeseci da se situacija i na području Deponija i na području SOC-a dovedu u stanje koje je propisano rješenjem Službe za inspekcijske poslove MUP-a. Također, ne postupanjem prema istom rješenju tvrtki ZAGREBAČKI HOLDING d.d. prijeti velika novčana kazna te privremeno zatvaranje Deponija.

Fotografije i dokumentacija na linku:

https://1drv.ms/u/s!Au9X1M2aKPBXkelmxjPdhpyyT2gNuA?e=tdPqPV

KONTAKT

BRZI KONTAKT

+385911850000

PODACI

UDRUGA EKOLOGIJA GRADA

OIB: 59899518967

Ulica kneza Višeslava 13, Zagreb

EMAIL

info@ekologija-grada.hr

www.ekologija-grada.hr