Tribina o proširenju deponija Jakuševec: Sad je dosta, ne želimo više umirati od karcinoma izazvanog otrovnim česticama u zraku!

Tribinu o najavljenom proširenju deponija otpada Jakuševec, koju je u utorak organiziralo sedam udruga okupljenih u ‘Akciju za Jakuševec’, posjetilo je 150 građana, a govorili su profesor Stanko Uršić, aktivist Ratko Bedeković, političari Davor Bernardić, Slaven Dobrović i Gordana Rusak, te mnogi građani koji su se javljali sa svojim pitanjima. Gradonačelnik Tomislav Tomašević i članovi njegovog tima, iako pozvani, nisu se pojavili.

“Motiv s kojim smo organizirali ovu tribinu je opće nezadovoljstvo lokalnih mještana, ali i reakcija brojnih stručnjaka iz područja gospodarenja otpadom i ekologa na posljednji potez gradske vlasti – proširenjem deponija na Jakuševcu“, kaže Josip Pavlović iz udruge ‘Ekologija grada’, i dodaje:

“Ono što svakako želimo poručiti gospodinu Tomaševiću i gradskoj vlasti jest da poslušaju poruke s ove tribine i da prestanu samo govoriti o zatvaranju te da napokon počnu raditi nešto po tom pitanju.”

Saborski zastupnik iz Kluba Socijaldemokrata Davor Bernardić ističe kako se ovaj problem neće riješiti sve dok se ne napravi sortirnica.

“Grad Zagreb se bez sortirnice ne može pomaknuti apsolutno nigdje. Ovaj problem je kompleksan, nemojmo se zavaravati da se može riješiti preko noći. Godinama ovaj problem nažalost nije riješen zato jer se uvijek prebacivala loptica između Vlade Republike Hrvatske i Grada koji je tu bio u submisivnom, odnosno težem položaju”, rekao je Bernardić.

Mještani, najviše iz kvartova Jakuševec, Hrelić i Mičevec, ali i dalje kroz Novi Zagreb, zabrinuti su za svoje zdravlje, a okupljeni su potpisali i peticiju pod nazivom ”Dosta je smrti od raka od Deponija na Jakuševcu”, čime su iskazali svoje protivljenje širenju i traže zatvaranje deponije Jakuševec-Prudinec. Peticija je dostupna i na webu:

https://www.peticijeonline.com/dosta_je_smrti_od_raka_zbog_deponija_na_jakuevcu?u=8011477&

Slaven Dobrović u uvodnom je izlaganju iskazao vlastito razočaranje u aktualnu gradsku vlast. Iako za njih, kaže, nije glasao, očekivao je više po pitanju rješavanja problema otpada u gradu: „Pričati o mljevenju glomaznog otpada kao rješenju je potpuno deplasirano, a sama priča o drobilici jako čudna. I prenamjena SOC-a u još jedno mjesto gdje će se skladištiti otpad također je bezvezarija. Mi samo tražimo od gradske vlasti da uspostavi suvisao sustav gospodarenja otpadom. Otpad u Zagrebu se godinama prikuplja, bez da postoji infrastruktura za odvajanje. Otvoreno je niz pitanja na koja mi osam mjeseci kasnije nemamo odgovore. Svaki kamion koji doveze smeće na Jakuševac mjerna jedinica neuspješnosti politike upravljanja otpadom u Zagrebu“, poručio je bivši ministar.

Aktivist Ratko Bedeković iznio je zapanjujuće i zabrinjavajuće podatke:

„Emisije štetnih čestica na Jakuševcu su 2020. bile čak 287 puta više od dozvoljenih. Elaborat kojim je ozakonjen dovoz novih tiuća tona otpada na prostor Servisno-operativnog centra u jakuševečkoj Tišinskoj ulici izradila je ista osoba koja je izradila sve druge sporne elaborate za problematiku otpada na Jakuševcu, a donesen je bez studije utjecaja na okoliš i bez javne rasprave. Elaboratom je predviđeno da ondje bude uskladišteno 250.000 tona i 35 različitih kategorija otpada. Ukratko, tim je elaboratom predviđeno da u SOC može sav otpad osim nuklearnog – ogorčen je Bedeković koji je Državnom inspektoratu podnio žalbu zbog takve odluke

„U zadnjih 20 godina, na Jakuševcu je 120 ljudi umrlo od karcinoma. I sam imam respiratorne probleme. Šokiran sam postupanjem Tomaševića i nove gradske vlasti. Mislio sam da ćemo kada budu izabrani, sjesti i pronaći rješenje jer ono postoji. Ljubljana je primjerice u samo pet godina svoj problem s otpadom pretvorila u pozitivan primjer unutar čitave Europe“ – kazao je Bedeković, dobivši pljesak svih nazočnih.

‘Akciju za Jakuševec’ čine: udruga ‘Ekologija grada’, udruga ‘Eko tišina’, udruga za zaštitu okoliša – Jakuševec, udruga žena Jakuševec, udruga umirovljenika Jakuševec-Hrelić, DVD Jakuševec i NK Sava Jakuševec, okupljenih u ‘Akciju za Jakuševec’.

Fotografije i video dostupni su na linku:

https://1drv.ms/u/s!Au9X1M2aKPBXkeBxjoQAKUjgmxuzyg?e=yoA49o


Zbog problema glomaznog otpada, stanovnici Jakuševca na sat vremena blokirali ulaz u odlagalište otpada - Udruga Ekologija grada

2 years ago

[…] Prosvjed je održan dva tjedna nakon tribine u DVD Jakuševec, na kojoj su govorili stručnjaci, aktivisti i predstavnici stranaka. O tome je moguće više pročitati na ovom linku.  […]

KONTAKT

BRZI KONTAKT

+385911850000

PODACI

UDRUGA EKOLOGIJA GRADA

OIB: 59899518967

Ulica kneza Višeslava 13, Zagreb

EMAIL

info@ekologija-grada.hr

www.ekologija-grada.hr