Traži se ocjena zakonitosti odluka Grada Zagreba o ‘vrećicama’

Udruga Ekologija grada predala je Visokom upravnom sudu u Zagrebu Prijedlog za ocjenu zakonitosti Odluke o novom modelu prikupljanja komunalnog otpada u Zagrebu.

Povod prijave jest više nejasnoća, ali i nepravilnosti u najavljenom novom sustavu prikupljanja miješanog komunalnog otpada, kažu iz Udruge.

– Temeljni cilj nam je zaustaviti ovaj kaos u sustavu gospodarenja otpadom za koji smatramo da će kulminirati ovakvim novim sustavom, koji je po našem mišljenju protuzakonit a čiju će preskupu cijenu platiti građani a da nikakvog kvalitetniju uslugu neće dobiti, rekao je Josip Pavlović, predsjednik Udruge Ekologija grada.

U Zakonu o gospodarenju otpadom jasno je istaknuto kako se kako se ne može unaprijed naplaćivati usluga koja nije izvršena a baš to se želi postići kupovinom plavih vrećica.

– Način naplate je nejasan, a prema novom modelu gotovo je nemoguće provesti evidenciju korisnika, odnosno tko i kako odlaže otpad, kao ni tko kupuje vrećica objasnio je predsjednik udruge Josip Pavlović.

Spomenute odluke protivne su Zakonu jer se kupnjom pakiranja vrećica od 10 komada ili više unaprijed naplaćuje varijabilni dio cijene javne usluge koja nije obavljena što Zakon ne predviđa, a protivno je i sudskoj praksi, odnosno Odluci Županijskog suda u Varaždinu iz 2019. godine, stoji između ostalog u Prijedlogu ocjene zakonitosti.

Takva naplata varijabilnog dijela cijene javne usluge unaprijed postaje besmislena i otpada potreba za bilo kakvom evidencijom, a postojeće elektronske oznake na spremnicima i specijalnim vozilima postaju bespredmetne – stoji u prijedlogu za ocjenu zakonitosti Odluke o novom modelu prikupljanja komunalnog otpada u Zagrebu.

S poštovanjem,

Josip Pavlović,

Predsjednik Udruge Ekologija grada

Leave a commentKONTAKT

BRZI KONTAKT

+385911850000

PODACI

UDRUGA EKOLOGIJA GRADA

OIB: 59899518967

Ulica kneza Višeslava 13, Zagreb

EMAIL

info@ekologija-grada.hr

www.ekologija-grada.hr