Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF upozorila na krivolov i krijumčarenje divljači

U središtu Zagreba, na Cvjetnom trgu, održan je performans kojim su predstavnici WWF-a, svjetske organizacije za zaštitu prirode, upozorili na velik problem zločina protiv prirode. Zločini protiv prirode i okoliša su četvrta najunosnija aktivnost organiziranog kriminala na svijetu, a uključuju krivolov, trovanje, krijumčarenje i nezakonitu trgovinu divljim vrstama. Takvi zločini nanose ogromnu štetu našem planetu i ugrožavaju opstanak mnogih zaštićenih i ugroženih vrsta.

Performansom su željeli skrenuti pozornost na činjenicu da se zločini protiv prirode događaju i u Hrvatskoj, iako se često misli da su to problemi samo dalekih zemalja. Na trgu je bilo iscrtano truplo medvjeda okruženo trakama za upozorenje s natpisom „Zaustavimo zločine protiv prirode!“. Medvjed je simbolizirao sve divlje vrste koje su žrtve takvih zločina, poput surih orlova koji stradavaju od trovanja, bjeloglavih supova koji su na rubu izumiranja ili ptica pjevica i morskih vrsta koje se nezakonito love i trguju.

„Ovim performansom smo htjeli potaknuti građane da se informiraju o problemu zločina protiv prirode i da podrže naše napore u borbi protiv njih. U suradnji s poznatim hrvatskim glumcima i glazbenicima snimili smo tri monodrame koje na emotivan način prikazuju sudbine pojedinih životinja koje su bile izložene krivolovu, trovanju ili krijumčarenju“, rekla je Ivona Stanić iz WWF Adrije. Monodrame su snimljene u interpretaciji Darka Rundeka, Jelene Miholjević i Baby Dooksa, a mogu se pogledati na web stranici WWF-a.

Leave a commentKONTAKT

BRZI KONTAKT

+385911850000

PODACI

UDRUGA EKOLOGIJA GRADA

OIB: 59899518967

Ulica kneza Višeslava 13, Zagreb

EMAIL

info@ekologija-grada.hr

www.ekologija-grada.hr