Saša Srića: Zbog lebdećih čestica sve je više kardiovaskularnih bolesti, kroničnih komplikacija kod dijabetičara ali i infekcija

Jakuševec je problem, ne samo Novog Zagreba i ostataka metropole, već i cijele države, poručeno je na jučer održanoj tribini u prostorijama DVD-a Hrelić u organizaciji ‘Inicijative za Jakuševec’, koja okuplja građane i 9 udruga, a na kojoj se okupilo stotinjak stanovnika Dugava, Hrelića, Sopota i Jakuševeca kojima situacija na deponiji sve više narušava kvalitetu života.

Na građanskoj tribini u kojem se još jednom ukazalo na brojne probleme govorili su stručnjaci i aktivisti koji su upozorili na činjenicu kako je glavni problem brige o otpadu u Zagrebu nepostojanje nikakvog organiziranog sustava niti jasno zacrtanih ciljeva, a tribinu je moderirao predsjednik udruge Ekologija grada Josip Pavlović.

-Bio sam mali kada sam se doselio u Novi Zagreb. Jakuševac je tada bio brdašce, a sada je ogromno brdo i ne želimo više tako živjeti. Svima nam je dosta smrada, smeća i loše kvaliteta zraka, a bojim se da, ako se nešto ne poduzme, da će situacija biti sve gora- u uvodnom je obraćanju rekao Tomislav Maurević, susjed i aktivist udruge Dugavljanska kutija te naglasio kako očekuje da će cijeli Novi Zagreb ‘ustati na noge’ jer situacija zaslužuje reakciju cjelokupnog stanovništva. Bez pritiska, nema rješenja, složio se i Pavlović.

Vodeći hrvatski pulmolog Saša Srića iz KBC-a Zagreb upozorio je pak kako su respiratorne smetnje sve češća boljka ljudi koji žive u velikim gradovima kao što je Zagreb.

-Loša kvaliteta zraka ima negativan utjecaj na zdravlje sugrađana. Posljednji statistički podaci pokazuju kako je 2019. i 2020. osobito u velikim gradovima od direktnih posljedica onečišćenja zraka, najviše u velikim gradovima poput Zagreba umrlo 60 na 100.000 stanovnika, odnosno 3 000 godišnje što je zabrinjavajuće – istaknuo je pulmolog. Zagađenje zraka štetnim lebdećim česticama, nastavio je, češće je u hladnijem periodu godine i u kontinentalnim krajevima Hrvatske.

-Lebdeće čestice uzrok su brojnih bolesti, uglavnom respiratornih, no mogu izazvati i kardiovaskularne probleme poput angine pektoris, osobito kod kroničnih bolesnik, a dokazano je i da lebdeće čestice izazivaju kronične komplikacije i kod dijabetičara- ustvrdio je doktor Srića. Naglasio je i kako problem nagomilanog otpada pojačava izloženost infekcijama.

-Infekcije respiratornog sustava udružene su s ovim problemom i bit će u porastu – upozorio je.

Zdravko Vladanović, predsjednik Udruge predstavnika stanara osvrnuo se na problem koji muči mnoge od 10 000 predstavnika stanara u zagrebu, a to je nabava, izrada i financiranje tipiziranih bokseva za držanje pod ključem spremnika za otpad na javnoj površini.

-Rezultat nove odluke o prikupljanju miješanog komunalnog otpada je taj da je centar Zagreba privilegiran u odnosu na ostale dijelove. Zbog čega oni imaju pravo na besplatne spremnike dok mi moramo kupovati bokseve – zapitao se Vladanović. Nabavak tipiziranog boksa, kaže, velik je trošak za stanare, a u velikim se zgradama po tom pitanju gotovo nemoguće usuglastiti.

-I još nam kažu da je to privremeno rješenje dok ne dođu polupodzemni spremnici. pa zbog čega bismo ulagali u privremena rješenja? Situacija nam je potpuno zbunjujuća- rekao je Vladanović. Aktualnom situacijom na deponiji najnezadovoljniji su oni koji stanuju u njegovoj neposrednoj blizini, odnosno stanovnici Jakuševca.

-Čitav život gledam Jakuševac i realno vam kažem da ondje ima mjesta za još maksimalno tri godine odvoza otpada. I što ćemo onda? Kuda s otpadom? Obećali su nam zaštitne barijere od drobilica, a umjesto toga stavili su onu mrežu za zasjenjivanje iz trgovine, to je uvreda zdravog razuma- ogorčen je Ratko Bedeković, predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševac te naglasio kako je u kvartu sve više slučajeva karcinoma. Kao glavni uzrok smradu, naveo je kontaminirani biootpad

-Odvozi se direktno na brdo, jer kompostana nema kapacitete obraditi toliko biootpada koliko ga Zagreb trenutno proizvodi. Višak završava na brdu koje je danas visoko pedesetak metara pa ovisno o vjetru taj smrad osjete u Borovju, Pešćenici, Petruševcu… problema je milijun, a gradonačelnik ne zna riješiti niti jedan- zaključio je Bedeković.

Tomislav Maurević iz ‘Dugavljanske kutije’ našalio se kako će sada umjesto maske za koronu, stanovnici njegova i okolnih kvartova morati nositi masku zbog smeća. I to gas masku.

-Dosta nam je! Svi smo ljubomorni na one koji stanuju u Španskom ili bilo gdje drugdje gdje nemaju ove probleme. Želim živjeti ekološki, želim veš koji stavim da visi vani na štriku bude bijel, a ne sivi. Želim udahnuti zrak, a ne razmišljati koje čestice trenutno udišem i kako one utječu na mene- zaključio je on.

Ogorčeni stanovnici Novog Zagreba su, javljajući se nakon izlaganja glavnih gostiju, poručili kako će svoje zdravlje, u slučaju da se Grad ogluši na njihove molbe, zaštiti – žestokim prosvjedom i zatvaranjem ulaza u odlagalište otpada Jakuševec-Prudinec.

Leave a commentKONTAKT

BRZI KONTAKT

+385911850000

PODACI

UDRUGA EKOLOGIJA GRADA

OIB: 59899518967

Ulica kneza Višeslava 13, Zagreb

EMAIL

info@ekologija-grada.hr

www.ekologija-grada.hr