“Quo Vadis Zagreb”: Održivo upravljanje za budućnost Zagreba

Danas je u Zagrebu održana konferencija “Quo Vadis Zagreb”, koja je okupila ključne političke aktere, urbaniste i inovatore kako bi raspravili o strategijama održivog razvoja grada. S obzirom na predstojeće lokalne izbore 2025. godine, konferencija je otvorila važne teme i ponudila vizije za budućnost Zagreba.

Rasprave na panelima: Pogledi i rješenja

Konferencija je obuhvatila četiri panela koji su se fokusirali na ključna pitanja i inovativne prijedloge za budućnost Zagreba.

Rasprava o zbrinjavanju otpada:

Sudionici panela (sa izuzetkom Ivice Lovrića)  podržali su gradnju energane kao ključni dio sveobuhvatnog rješenja za učinkovito upravljanje otpadom, usklađenog s europskim standardima.

Prometna rješenja:

Panelisti su jednoglasno zaključili da je Zagrebu prijeko potrebno unapređenje prometnih rješenja. Posebno su istaknuli važnost gradnje lake željeznice i njezino povezivanje s postojećom željezničkom mrežom, što bi značajno unaprijedilo mobilnost i održivost gradskog prijevoza.

Projekt tunela Medvednica:

Projekt tunela Medvednica izazvao je žestoku raspravu. Davor Bernardić izrazio je zabrinutost da bi projekt mogao dovesti do iseljavanja dijela stanovništva i smanjenja poreznih prihoda, što ga čini neaktualnim za trenutne potrebe Zagreba.

Drugi panel konferencije fokusirao se na budućnost deponija Jakuševec-Prudinec. Poznati inovator i osnivač Dok-Inga, Vjekoslav Majetić, predstavio je svoju tehnologiju uplinjavanja otpada. Ova tehnologija pretvara otpad u plin bogat vodikom, koji se može komercijalizirati, čime se generira prihod. Majetić je predložio da se otpad s odlagališta Prudinec-Jakuševec prerađuje ovim postrojenjem, a dobiveni plin isporučuje Zagrebačkoj toplani, što bi moglo smanjiti troškove grijanja. Naglasio je da ovaj projekt nije spalionica otpada te bi bio prihvatljiv EU standardima.

Treći panel bio je o energiji – tijekom kojeg je Igor Grozdanić istakao da uporaba geotermalne energije te energije dobijene iz otpada u Zagrebu ima potencijal značajnog smanjenja troškova građana za energetske režijske troškove. U raspravi je sudjelovao i predsjednik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Mirko Budiša.

Tijekom panela o urbanizmu, predsjednik Hrvatskog inžinjerskog saveza Zdravko Jurčec, predsjednik društva arhitekata Zagrerba Ivan Križić, te član Upravnog vijeća arhitekata Europe doc. Dr. sc. Dubravko Bačić naglasili su da je vrijeme za uzbunu, jer, kako su rekli, ‘Car je gol’, i time je završila konferencija.

U svom završnom izlaganju, iznoseći zaključke konferencije, Tomislav Lukić je  naglasio potrebu za jedinstvom između gradske uprave i opozicije kako bi se podržali razvojni i perspektivni projekti.

“Politika pozicije i opozicije mora biti podrška razvojnim i perspektivnim projektima grada Zagreba,” rekao je Lukić.

Također je iznio viziju Zagreba kao energetskog neovisnog i niskougljičnog grada te naglasio nužnost ubrzane tranzicije u održivo upravljanje otpadom u skladu s EU i nacionalnim ciljevima.

Lukić je istaknuo i važnost povećanja korištenja geotermalne energije u toplinarstvu Zagreba.

Konferencija “Quo Vadis Zagreb” otvorila je značajne teme i omogućila uvid u planove potencijalnih kandidata za predstojeće lokalne izbore, istovremeno naglašavajući važnost održivog upravljanja za budućnost Zagreba. Nažalost, nije se pojavio nitko od predstavnika aktualne gradske vlasti.

 

KONTAKT

BRZI KONTAKT

+385911850000

PODACI

UDRUGA EKOLOGIJA GRADA

OIB: 59899518967

Ulica kneza Višeslava 13, Zagreb

EMAIL

info@ekologija-grada.hr

www.ekologija-grada.hr