Priopćenje za javnost Udruge ‘Ekologija grada’

Udruga ‘Ekologija grada’ želi skrenuti pažnju javnosti na nedavne događaje i incidente koji su se dogodili na odlagalištu otpada Prudinec-Jakuševec, ali i današnje izjave gradonačelnika o istoj tematici. Nalazimo potrebnim istaknuti nekoliko ključnih činjenica kako bismo rasvijetlili situaciju i razjasnili neke nedoumice.

Prvo i najvažnije, želimo naglasiti da ne dovodimo u pitanje analize iz 2008. i 2012. godine. Međutim, ne možemo pronaći nikakvu poveznicu između tih analiza i nedavnih incidenata na odlagalištu otpada u 2023. godini. Incidenti su se dogodili na plohama na koje se otpad odlagao ISKLJUČIVO u protekle 2 godine.

Važno je napomenuti da odlagalište otpada Prudinec-Jakuševec u  prošlosti koristilo svoje kapacitete i mogućnosti, a nije se protuzakonito odlagalo preko 30 000 tona biootpada godišnje, kao što se događalo za vrijeme ove gradske vlasti. Takva praksa je dovela do niza incidenta s tragičnim posljedicama i ozbiljno je narušila sustav gospodarenja otpadom u Zagrebu.

Što se tiče opasnosti od mogućih novih odrona, drago nam je da je gradonačelnik napokon pročitao objave i upozorenja o istima koje smo objavili mi, ali i mnogi drugi stručnjaci. Naglašavamo da smo već upozoravali na ovu opasnost i tražili odgovarajuće mjere opreza kako bismo zaštitili okoliš i građane.

Uz to, pozivamo odgovorne osobe u gradu i Zagrebačkom holdingu da postanu odgovorniji prema građanima te poduzmu sve potrebne radnje kako bi osigurali istinu i transparentnost u objavama. Ne smijemo zaboraviti elaborat iz 2014. godine koji je izrađen nakon tih godina i koji sadrži važne smjernice za upravljanje otpadom.

Također, želimo istaknuti da situacija u 2008. godini, na koju se često poziva, nije ni približno slična situaciji u posljednje dvije godine. Smrad s odlagališta nije bio ni blizu onome što se sada događa, biootpad se nije odlagao po rasadnicima Zrinjevca, a Zagreb nije bio pretrpan smećem po kojem su jurili štakori i divlje životinje. Stoga apeliramo na gradonačelnika da se fokusira na 2024. godinu i razmisli o mjerama koje će poduzeti kako bi riješio pitanje otpada, a da 2008. ostavi tamo gdje joj je i mjesto – u sjećanju građana Zagreba, ljepšem nego što je trenutačna realnost.

Udruga ‘Ekologija grada’ ostaje predana zaštiti okoliša i zdravlja građana Zagreba. Nadamo se da će se situacija na odlagalištu Jakuševec što prije stabilizirati, a odgovorni će biti pozvani na odgovornost za incidente koji su se dogodili. Zajedno s građanima, radimo na stvaranju bolje i održivije budućnosti za naš grad i okoliš.

Za dodatne informacije, molimo kontaktirajte nas na www.ekologija-grada.hr web stranici.

Leave a commentKONTAKT

BRZI KONTAKT

+385911850000

PODACI

UDRUGA EKOLOGIJA GRADA

OIB: 59899518967

Ulica kneza Višeslava 13, Zagreb

EMAIL

info@ekologija-grada.hr

www.ekologija-grada.hr