Potvrđeno: Čistoća ne izdaje valjane račune!

Čistoća ne izdaje valjane račune jer ne vodi evidenciju na način propisan Zakonom o gospodarenju otpadom. Tako glasi odgovor Povjerenstva za reklamacije Zagrebačkog holdinga, koji smo dobili na uvid, a stigao je umirovljeniku Ivanu Majcanu, koji se žalio na po novoj proceduri pristigle račune. Dakle, bili smo cijelo vrijeme u pravu, nova shema sa plaćanjem odvoza unaprijed – je ilegalna.

Ovakva je odluka povjerenstva sasvim očekivana, jer Zakon vrlo jasno kaže kako je davatelj usluge dužan korisniku predati spremnik, odnosno kantu, kontejner ili vrećicu, sa evidencijskim brojem koji ga može povezati sa korisnikom usluge. Davatelj je, također, po zakonu dužan voditi evidenciju i predati je korisniku na zahtjev. Prema ovom odgovoru, građani čije je spremnike za otpad čistoća uklonila, više nisu dužni plaćati račune.

Svi ti zakonski uvjeti nisu ispunjeni novim načinom zbrinjavanja gradskog otpada u Zagrebu, koji se primjenjuje od 1.10. ove godine. Spremnika više nema, a vrećice nisu spremnici, tako da uvjet evidencije za izdavanje računa nije ispunjen. Sve je ovo navedeno i u prijedlogu naše udruge ‘Ekologija grada’ Visokom upravnom sudu, da se zaustavi primjena odluke koja je počela 1. listopada, a koja se pokazala kako nepromišljenom tako i nezakonitom, na što smo mjesecima unaprijed upozoravali.

Leave a commentKONTAKT

BRZI KONTAKT

+385911850000

PODACI

UDRUGA EKOLOGIJA GRADA

OIB: 59899518967

Ulica kneza Višeslava 13, Zagreb

EMAIL

info@ekologija-grada.hr

www.ekologija-grada.hr