Newsletter udruge ‘Ekologija grada’ – travanj 2022. godine

  1. Pohvala gradu Zagrebu za brzo rješenje situacije na grobljima nakon upozorenja naše udruge

Nakon akcije udruge ekologija grada te reakcije medija u vezi problema nakupljanja otpada na Gradskim grobljima Mirogoj, Miroševac i Markovo polje Grad Zagreb u vrlo brzo roku riješio problem te odvezao otpada.

Bravo za grad Zagreb-očito postoje načini za brže rješavanje problema s otpadom s kojim se grad muči u posljednje vrijeme!

  1. Velika opasnost od požara na deponiji Jakuševec

Zagrebački holding d.d. Podružnica Čistoća ni unatoč rješenju protupožarne inspekcije MUP-a nije uspjela riješiti u vremenskom roku koji problem prekomjerne količine glomaznog otpada unutar Odlagališta otpada “Jakuševec”.

Dok se gradska vlast i odgovorni unutar Zagrebačkog holdinga “loptaju” ovom temom tražimo, odnosno inzistiramo da se problem trenutačno riješi jer postoji velika mogućnost nastanka procesa samorazgradnje, odnosno dolazi do odvijanja određenih kemijskih procesa koji za posljedicu imaju oslobađanje topline(povećanje temperature do točke samozapaljenja) i isto tako dolazi do mogućnosti stvaranja zapaljivih plinova (mogućnost eksplozije). Ne treba niti napominjati da se ta mogućnost uvelike povećava dolaskom toplog vremena te Zagrebu prijeti prava ekološka bomba koja će izazvati požar kakav smo imali 2019. godine.

Problemi s otpadom na području cijelog grada kao i zabrinjavajuća situacija unutar prostora Deponija Jakuševec te novo proširenog dijela za skladištenje i obradu otpada u Tišinjskoj ulici nisu ništa novo. Međutim, ono što zabrinjava je rješenje Službe za inspekcijske poslove MUP-a od 01.veljače 2022. godine koje nalaže tvrtki ZAGREBAČKI HOLDING d.d. Podružnica ČISTOĆA da u 60 dana glomazni otpad u za to predviđenim odjeljcima na području Deponija skladišti na način koji propisuje Smjernica za skladištenje otpada CFPA Guideline No 32 2014, a koje se koriste u nedostatku hrvatskih propisa temeljem čl-25.Zakona o zaštiti od požara.

Prema toj smjernici, kod skladištenja velikih količina otpada obzirom na njegovu vrstu i vrijeme trajanja skladištenja na jednom mjestu, javlja se mogućnost nastanka procesa samorazgradnje, odnosno dolazi do odvijanja određenih kemijskih procesa koji za posljedicu imaju oslobađanje topline(povećanje temperature do točke samozapaljenja) i isto tako dolazi do mogućnosti stvaranja zapaljivih plinova(mogućnost eksplozije)

S obzirom da prema našim spoznajama, a vrlo lako se može i vizualno utvrditi, nije ništa poduzeto po tom pitanju zanima nas do kad će se ugrožavati zdravlja ali i riskirati požar, naročito dolaskom toplijeg vremena, u prostoru koji je već gorio 2019. godine te na koji način i kad će se to riješiti s obzirom da je količine otpada svakim danom sve veća, da se isti problem pojavljuje i na području SOC-a a drobilice kojim grad raspolaže ne smiju raditi jer je za unajmljenu iskorišten broj radnih sati koji je dogovoren Ugovorom o najmu a za kupljenu drobilicu Grad Zagreb još uvijek nema valjane dozvole kao niti osobe koje su osposobljene za upravljati istom.

A čak i da obje drobilice rade, s obzirom na količine otpada koje se skladište, trebati će mjeseci da se situacija i na području Deponija i na području SOC-a dovedu u stanje koje je propisano rješenjem Službe za inspekcijske poslove MUP-a. Također, ne postupanjem prema istom rješenju tvrtki ZAGREBAČKI HOLDING d.d. prijeti velika novčana kazna te privremeno zatvaranje Deponija.

Fotografije i dokumentacija na linku:

https://1drv.ms/u/s!Au9X1M2aKPBXkelmxjPdhpyyT2gNuA?e=tdPqPV

  1. Problem divljih odlagališta otpada u Zaprešiću

Članovi i simpatizeri iz Zaprešića upozorili su nas na rastući problem divljih odlagališta u tom gradu. „Gospodin Luka Sinković iz komunalnog Zaprešić i Sanja Fereza nemaju sluha kad ih se zamolilo a mi to plaćamo da se temeljito prometu i operu DJ parkići parkinzi ceste jer jedan mali dio kod spomenika za branitelje oko njega i pored DM to se cisti mete ureduje ostatak grada nula bodova i treba naglasiti da premalo ljudi radi na terenu samo jedna smjena nedovoljno a mi to sve plaćamo.. A tek kakvi su nam podzemni spremnici i oko spremnika koje plaćamo i još će poskupiti. Smrde prljavi neočišćeni nedezifincirani, a trebali bi se 3x mjesečno čistiti i održavati. Imamo puno divljih odlagališta“, pišu nam iz Zaprešića.

Fotografije na linku: https://1drv.ms/u/s!Au9X1M2aKPBXkelrV1HVfhcrFq8Y7g?e=hwbo7E

  1. Problem divljih odlagališta otpada u Podsudedu

Članovi i simpatizeri iz Podsuseda upozorili su nas na divlja odlagališta otpada u četvrti Podsused -Vrapče , pored cementare na Aleji Bolonje, te na Perjavici i Horvatinićima.

Fotografije na linku: https://1drv.ms/u/s!Au9X1M2aKPBXkelnzh7QTX9n6DLBcg?e=PsNMUd

  1. Novi studij ekologije

Zainteresirala nas je i razveselila informacija o otvaranju novog studija ekologije, pa je dijelimo s vama:

Webinar Studiraj ekologiju i zaštitu prirode na PMF-u!

Institut za razvoj obrazovanja ovog svibnja organizira webinar u okviru programa Obrazovni četvrtak u IRO-u pod nazivom Studiraj ekologiju i zaštitu prirode na PMF-u!, na kojem će se predstaviti taj diplomski studij te dostupne stipendije i stručne prakse za studente, a bit će govora i o pokretanju preddiplomskog studija iz ovog područja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Ovaj besplatni webinar održat će se 5. svibnja u 17 sati, a svi zainteresirani mogu se prijaviti ovdje: https://iro.clickmeeting.com/studiraj-ekologiju-i-zastitu-prirode-na-pmf-u-/register.

Hvala na čitanju! Naš kontakt je i dalje: info@ekologija-grada.hr, te accounti na društvenim mrežama.

Udruga Ekologija grada

Predsjednik: Josip Pavlović

Ulica kneza Višeslava 13, Zagreb

KONTAKT

BRZI KONTAKT

+385911850000

PODACI

UDRUGA EKOLOGIJA GRADA

OIB: 59899518967

Ulica kneza Višeslava 13, Zagreb

EMAIL

info@ekologija-grada.hr

www.ekologija-grada.hr