Kružna ekonomija: kako od otpada napraviti sirovinu

U njemačkom gradu Wuppertalu inicijativa „Kružna dolina“ uspostavlja svjetski centar za „kružnu ekonomiju“. To privlači start-upove iz čitavog svijeta i povezuje ih s velikim korporacijama i srednjim kompanijama.

„Knipeks”, porodični biznis iz Wuppertala i start-up iz Koelna „Plastik Fišer” spojila je inicijativa „Kružna dolina” (Circular Valley). Osnovana početkom 2021. godine, brzo je stvorila veliku mrežu korporacija, srednjih kompanija i start-upova sa zajedničkim ciljem stvaranja cirkularnog načina poslovanja, što podrazumijeva ponovnu uporavu materijala i sirovina nakon isteka njihove upotrebe.

Wuppertal će, tako, postati svjetski centar koji mijenja današnji rasipnički način poslovanja i koji proizvodi previše otpada koji ostaje u prirodi.

„Plastik Fišer” želi da ukloni više od 300 tona plastičnog otpada iz azijskih rijeka do kraja godine. Zagađene rijeke je mnogo lakše očistiti nego oceane. Plutajuće barijere koje sakupljaju plastični otpad mogu se lako sastaviti na licu mjesta.

Ovaj lov na plastiku financiraju kompanije i organizacije koje žele iskoristiti svoj budžet namijenjen za održiv razvoj. (Deutche Welle)

Leave a commentKONTAKT

BRZI KONTAKT

+385911850000

PODACI

UDRUGA EKOLOGIJA GRADA

OIB: 59899518967

Ulica kneza Višeslava 13, Zagreb

EMAIL

info@ekologija-grada.hr

www.ekologija-grada.hr