Kako raditi s otpadom u skladu sa zakonom i modernim tehnologijama

Ovih dana posjetili smo BIKARAC – Centar za gospodarenje otpadom Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije.

Riječ je o trenutačno najmodernijem postrojenju za sortiranje i mehaničko-biološku obradu otpada. U njemu se vrijedne sirovine (plastika, metal, drvo, staklo)  postupcima sortiranja izdvajaju iz otpada, biootpad oporabljuje u skladu sa zakonom postupkom kompostiranja te proizvodnjom bioplina, a miješani komunalni otpad mehaničko-biološkom obradom pretvara u GIO (gorivo iz otpada). Takvo gorivo može se koristiti u energanama, cementnim pećima, posebno adaptiranim elektranama za suspaljivanje u ložištu zajedno s ugljenom, većim industrijskim kotlovima, pećima za spaljivanje otpada, kao i u naprednim toplinskim tehnologijama primjenom postupaka pirolize i rasplinjavanja, ovisno o zahtjevima i potrebama tržišta.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 245 milijuna kuna, a sufinancirale su ga Europska unija iz Kohezijskog fonda, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Grad Šibenik.

Trenutačno je završen probni rad postrojenja koji je trajao od početka svibnja, a koji je protekao besprijekorno i čeka se izdavanje uporabne dozvole kako bi postrojenje počelo raditi u punom kapacitetu početkom rujna i dugoročno riješilo sve probleme s otpadom kako grada Šibenika, tako i cijele Šibensko-kninske županije.

Možemo samo čestitati gospodinu Robertu Podrugu i ekipi BIKARCA d.o.o. na uspješno završenom projektu od iznimne važnosti za cijelu Dalmaciju. Pozitivan je to primjer za cijelu Hrvatsku i voljeli bismo u bliskoj budućnosti vidjeti još sličnih projekata.

Leave a commentKONTAKT

BRZI KONTAKT

+385911850000

PODACI

UDRUGA EKOLOGIJA GRADA

OIB: 59899518967

Ulica kneza Višeslava 13, Zagreb

EMAIL

info@ekologija-grada.hr

www.ekologija-grada.hr