Grad Zagreb tvrdi da mrvljenje otpada na Jakuševcu ne ugrožava zdravlje građana i krši Aarhušku konvenciju

Upravni je sud presudio da Udruga Ekologija grada zajedno s udrugom Eko tišina Jakuševec nije stranka u postupku koji se vodio s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja RH. Kao zainteresirana strana u postupku je sudjelovao i Zagrebački holding.

Prema toj odluci, mrvljenje otpada drobilicama na Jakuševecu, koje je izazvalo dramatičan pad kvaliteta zraka prema nalazima mjerne stanice u Novom Zagrebu – nije opasnost za javno zdravlje. Takva je odluka suda u potpunoj suprotnosti sa izjavama pulmologa koji je tijekom ekološke tribine na Jakuševecu upoozorio na dramatičan porast bolesti pluća i srca izazvanih lebdećim česticama u zraku Novog Zagreba.

Zanimljivo, sud je prethodno odbio dokazni prijedlog za provođenje očevida na deponiju Jakuševec kao i dokazni prijedlog saslušavanja predsjednika udruga.

Kao “šlag na tortu”, sud je odredio tužiteljima da nadoknade zainteresiranoj osobi trošak upravnog spora u ukupnom iznosu od 1.244,28 Eur/9.375,00 kn u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti ove presude.

Ova presuda (u privitku) odnosi se na žalbu koju je uložila Udruga Ekologija Grada i Udruga Eko Tišina protiv dozvola za prošlogodišnje proširenje deponija Jakuševec na SOC, Tišinjska 71, gdje skladišti i obrađuje glomazni otpad drobilicama. Dozvole su izdane bez studije utjecaja na okoliš i bez javne rasprave, a pokazalo se da se otpad drobi bez ikakvog prethodnog sortiranja vrijednih sirovina, a štetan utjecaj na okoliš je ogroman jer se prašina i štetne čestice šire na sve strane. Prve obiteljske kuće su udaljene samo pedesetak metara pa je nesumnjiv štetni utjecaj na život i zdravlje ljudi.

Žalba se, između ostaloga, odnosila i na činjenicu da se sukladno posljednjoj odluci gradonačelnika Tomislava Tomaševića na Jakuševec dovozi ukupno 80 tisuća tona građevinskog otpada koji se također drobi na Jakuševcu bez ikakve zaštite utjecaja na okoliš.

Naše je mišljenje da ovakva presuda kao i ponašanje zagrebačkih gradskih vlasti predstavlja izravno kršenje Aarhuške konvencije iz 1998. godine, a koju je Hrvatska ratificirala 2007.

Sukladno Aarhuškoj konvenciji, ekološke udruge, nevladine organizacije i zainteresirana javnost imaju pravo informirati se i sudjelovati u procesima od javnog interesa. Međutim, u svom odgovoru na našu tužbu, Grad Zagreb po svom odvjetničkom uredu kompletno odbacuje pravo udruga da sudjeluju o ovom problemu koja opterećuje veliki broj stanovnika Novog Zagreba.

Dakle, aktualna gradska vlast – stranka ‘Možemo’, koja se i sama pozivala na Aarhušku konvenciju dok su bili u oporbi (kroz svoje sastavnice, ‘Za grad’, ‘Zelena akcija’ i ‘Zagreb je naš’) sada ne priznaje tu istu konvenciju i odbija legitimitet zainteresirane javnosti, ekoloških udruga i nevladinih organizacija.

Stoga pozivamo gradske vlasti da vez obzira na ovu presudu pokaže da stvarno poštuje Aarhušku konvenciju čiji je potpisnik i Republika Hrvatska. Sigurni smo da do kvalitetnih rješenja u gospodarenju otpadom možemo doći samo neposrednom i otvorenom komunikacijom svih zainteresiranih dionika, na dobrobit građana Grada Zagreba.

Nije riječ o malim stvarima, već o nalazima mjernih stanica, mišljenju najpoznatijeg zagrebačkog pulmologa i brizi cijelog južnog dijela Zagreba za zdravlje dišnih puteva i krvožilnog sustava.

Udruga Ekologija grada

Leave a commentKONTAKT

BRZI KONTAKT

+385911850000

PODACI

UDRUGA EKOLOGIJA GRADA

OIB: 59899518967

Ulica kneza Višeslava 13, Zagreb

EMAIL

info@ekologija-grada.hr

www.ekologija-grada.hr