Bečki klimatski tim – inovativan pristup građanskoj participaciji u ekološkim inicijativama

Pilot-projekt Grada Beča pokrenut prošle godine okuplja stručnjake iz Grada i građane koji zajedničkim snagama rade na realizaciji novih projekata u području zaštite okoliša.

Da glavni grad Austrije veliku važnost pridaje borbi protiv klimatskih promjena, svjedoči i inovativan projekt koji je pokrenut prošle godine. Tada je na inicijativu člana bečkog gradskog poglavarstva za zaštitu okoliša Jürgena Czernohorszkog osnovan Bečki klimatski tim čiji je cilj okupljanje gradskih institucija i građana kako bi zajedničkim snagama dali svoj doprinos borbi protiv globalnog zatopljenja. Protekle su godine odabrana tri od ukupno 23 bečka okruga čiji su stanovnici mogli iznijeti svoje prijedloge mjera za borbu protiv klimatskih promjena, između ostaloga online putem ili poštom. U svrhu informiranja stanovnika održano je oko 40 predavanja, događanja i javnih rasprava.

Odaziv građana iz okruga Margareten, Simmering i Ottakring nadmašio je očekivanja. Zaprimljeno je čak 1.100 prijedloga, a stručno povjerenstvo koje ih je pregledalo proglasilo je 283 prijedloga izvedivim. Zatim je uslijedila faza zajedničkog rada na projektima u radionicama u kojima su sudjelovali stručnjaci iz Grada, tvorci ideja i drugi zainteresirani građani. Ta je faza rezultirala prvim nacrtima projekata, a naposljetku su nastala 102 nacrta. Posljednji korak u procesu bilo je odobrenje žirija koji čine stanovnici. Navedena tri okruga odlučila su se za ukupno 19 projekata u području zaštite klime koje će gradske vlasti provoditi u narednim godinama počevši od 2023.

Leave a commentKONTAKT

BRZI KONTAKT

+385911850000

PODACI

UDRUGA EKOLOGIJA GRADA

OIB: 59899518967

Ulica kneza Višeslava 13, Zagreb

EMAIL

info@ekologija-grada.hr

www.ekologija-grada.hr