APEL: U interesu građana, prekinite rat smećem u Zagrebu!

U ime naše udruge, ali i udruga angažiranih u ekološkoj akciji za Jakuševac, upućujemo javni poziv da se svojevrsni ‘rat smećem’ koji se vodi na ulicama Zagreba zaustavi u korist javnog zdravlja i interesa građana.

Posljednjih tjedana mediji su ponovo puni pritužbi građana i izvješća o tome da se određene kategorije otpada uopće ne odvoze. To je, nažalost, istina, i najgori – ‘Napuljski scenario’, kojeg su se mnogi pribojavali zadnjih pet godina – upravo je u tijeku. Ilegalna odlagališta zagrebačkog smeća više nisu samo van njegovih granica i na periferiji – u Samoboru, Sisku – već se bespravno odlaganje preselilo u samo središte grada: park-šumu Jelenovac, Čulinečku ulicu, kvart Špansko, Novi Zagreb, i druge lokacije unutar onoga što zovemo i ‘zona ZET-a’.

Na sreću, zbog zime, na gomilama smeća usred grada još se ne okupljaju veće količine insekata, ali i taj trenutak će doći – kada će se epidemiološkoj ugrozi od Covida priključiti zdravstvena opasnost od našeg vlastitog otpada.

Ova tužna situacija posljedica je nepoštovanja zakona i svojevrsnog inata, koji spriječava aktualnu gradsku upravu da konzumira postojeće i po natječajima sklopljene ugovore o odvozu otpada.

Zato pozivamo nadležnog ministra Tomislava Ćorića da hitno razmotri otvoreno pismo koje mu je sedam udruga poslao 22. studenog (u privitku) o stanju sa odlaganjem otpada u Zagrebu, a kojim se na vrijeme anticipiralo ovo stanje.

Također pozivamo DORH i USKOK da razmotre prijavu koju je naša Udruga urudžbirala 8. prosinca (u privitku), a kojom se upućuje na detalje koji nas sve skupa čine taocima ove po zdravlje opasne situacije.

Upravu Grada i sve dionike odvoza otpada pozivamo na razum i dogovor u javnom interesu.

U Zagrebu, 28.12.2021.
Udruga Ekologija grada

Preuzmite potebnu dokumentaciju klikom na ovaj link. 

 

KONTAKT

BRZI KONTAKT

+385911850000

PODACI

UDRUGA EKOLOGIJA GRADA

OIB: 59899518967

Ulica kneza Višeslava 13, Zagreb

EMAIL

info@ekologija-grada.hr

www.ekologija-grada.hr