Održivost glavna tema konferencije Future Tense

Održivost, ekologija, zelena industrija – jesu li to samo isprazne riječi kojima se razbacujemo i što one uopće znače u praksi malih i srednjih gradova i kompanija? Tema održive budućnosti jedna je od onih o kojima se najviše pričalo na ovogodišnjoj konferenciji Future Tense, koja se održala 8. i 9. lipnja u Laubi u organizaciji Komunikacijskog laboratorija, prenosi PoslovniFM.

Uvod u temu održive budućnosti dao je danski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekscelencija Ole Frijs-Madsen. Nakon njega svoje je predavanje održala izvršna direktorica Instituta za studije budućnosti iz Kopenhagena, futurologinja Daria Dasha Krivonos.

„Kad se bavimo s nepredvidljivim problemima budućnosti, postoje dvije moguće opcije. Jedna je da se pravite da problem ne postoji i pretpostavite da će budućnost izgledati poput prošlosti. Druga je da prihvatite nepredvidljivost kao sastavni dio života i razviti scenarije kako biste mogli donositi informirane odluke. Ne kako biste predvidjeli, nego kako biste naučili koje akcije možete poduzeti da biste se pripremili za budućnost koja je drugačija od današnjosti. Koju ćete opciju izabrati?“, rekla je Krivonos i dodala:

„Napredak nije dan, on je proizvod vizije, predanosti i djelovanja. Promjena dolazi! Vremena se mijenjaju, moramo se mijenjati i mi. A kada zamišljamo budućnost, trebamo se truditi više“, kazala je Krivonos.

Nakon predavanja, futurologinji su se na pozornici priključili lideri hrvatske i regionalne poslovne scene koji su na panelu raspravljali o različitim aspektima održivosti. Diskusiju je moderirala Maja Jurišić iz Pokreta otoka.

Generalni menadžer kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i BiH, Laurentiu-Florin Dimitriu, istaknuo je posvećenost najveće korporacije na svijetu dugoročnim zelenim ciljevima koji su usklađeni s onima Ujedinjenih naroda.

„Imamo ambiciozan cilj i želimo ga ostvariti. Naš dugoročan cilj je – zaštititi buduće generacije, a potrošači to cijene. Održivošću mi ne gubimo svoje potrošače, dapače, oni to traže od nas. Održivost nije trošak, održivost je ulaganje u budućnost“, rekao je Laurentiu-Florin Dimitriu.

Uz njega, na panelu su sudjelovali futurologinja Daria Dasha Krivonos i Milla Bruneau, predstavnica finskog grada Lahtija, koji je prošle godine bio Zelena prijestolnica Europe. Bruneau je podijelila vrijedna iskustva i savjete za sve gradove koji su, poput Lahtija, prosječni kad se radi o resursima i prihodima, ali su uspjeli doći do impresivnih rezultata održivosti.

Kompletni članak preuzet s PoslovniFm pročitajte OVDJE.

Leave a commentKONTAKT

BRZI KONTAKT

+385911850000

PODACI

UDRUGA EKOLOGIJA GRADA

OIB: 59899518967

Ulica kneza Višeslava 13, Zagreb

EMAIL

info@ekologija-grada.hr

www.ekologija-grada.hr