Nespremnost gradskog poduzeća i štetna praksa nelegalnog odlaganja otpada alarmantni su problemi koje treba riješiti

Olujno nevrijeme koje je nedavno pogodilo naš Zagreb, još je jednom bacilo svjetlo na neuspjeh gradskog poduzeća u upravljanju otpadom, kako u redovnim uvjetima, tako i u izvanrednim situacijama poput ove. Iznimno smo razočarani što se građanima nije mogla pružiti adekvatna usluga odvoza raznih vrsta otpada koji je nastao kao posljedica oluje. To je samo jedan od mnogih znakova lošeg funkcioniranja sustava gospodarenja otpadom u našem gradu.

Kao što smo već svjedočili nakon potresa, građani su suočeni s obnovom svojih oštećenih objekata, no nažalost, mnogi se zbog neinformiranosti ili nedostupnosti gradskih poduzeća koja ovu uslugu građanima redovno naplaćuju ali ne izvršavaju na vrijeme i zadovoljavajući način, okreću neprovjerenim tvrtkama i pojedincima koji obećavaju odvoz otpada. Ovi sumnjivi akteri iskorištavaju nefunkcionalan gradski sustav gospodarenja otpadom i nelegalno odlažu otpad u prirodu, poput šuma i poljoprivrednih zemljišta. Situacija je toliko ozbiljna da na gotovo svakom kutu grada možete vidjeti oglase za “čišćenje šupa i tavana”, “odvoz šute i glomaznog otpada” i slično.

 

Važno je naglasiti da se ovdje ne radi o vrijednim studentima koji pokušavaju zaraditi svoj studentski džeparac, već je riječ o dobro uhodanom ilegalnom biznisu koji nanosi veliku štetu našem okolišu. Broj divljih odlagališta otpada rapidno raste, procjenjuje se da ih na području grada trenutno ima više od 6000, a taj broj iz dana u dan raste.

Internet je prepun informacija o razgranatoj mreži ilegalnog prikupljanja otpada, što dodatno pokazuje da građani nisu dovoljno informirani o pravilnom načinu zbrinjavanja otpada i ovlaštenim tvrtkama koje to rade legalno.

Zbog ovako alarmantne situacije, Udruga “Ekologija grada” ističe da će u narednim mjesecima posvetiti poseban fokus na borbu protiv ovog štetnog i kriminalnog ponašanja. Aktivno ćemo surađivati s nadležnim inspektoratima i državnim odvjetništvom kako bismo podnijeli prijave protiv ovih neodgovornih pojedinaca i tvrtki koje zagađuju našu okolinu.

Pozivamo sve građane da se pridruže našem nastojanju da zaštitimo naš grad od neodgovornog odlaganja otpada i da se informiraju o legalnim opcijama odvoza otpada. Samo zajedničkim naporima možemo osigurati čistu i očuvanu prirodu za buduće generacije.

O Udruzi “Ekologija grada”

Udruga “Ekologija grada” je neprofitna organizacija posvećena zaštiti okoliša i promicanju održivih praksi u gradu Zagrebu. Svojim radom želimo osigurati zdravu i očuvanu prirodu za sve građane te poticati svijest o važnosti zaštite okoliša za naše buduće generacije.

Preuzmite fotografije na ovoj poveznici

Leave a commentKONTAKT

BRZI KONTAKT

+385911850000

PODACI

UDRUGA EKOLOGIJA GRADA

OIB: 59899518967

Ulica kneza Višeslava 13, Zagreb

EMAIL

info@ekologija-grada.hr

www.ekologija-grada.hr