INICIJATIVA ZA JAKUŠEVEC: TRAŽI ISPUNJENJE PREDIZBORNOG OBEĆANJA I ZATVARANJE ODLAGALIŠTA OTPADA PRUDINEC-JAKUŠEVEC

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević priznao je, u četvrtak 15.lipnja 2023. kako nema namjeru zatvoriti odlagalište otpada Jakuševec – Prudinec.

To se događa nakon što je gradonačelnik Tomašević zatvaranje odlagališta otpada Jakuševec-Prudinec obećavao u dva izborna ciklusa prije ovog, vezivao se lancima za kapije, zabijao zastavu na ‘brdo smeća’.

U tjednu dolaska na Vlast, dao je interview Večernjem listu u kojem je obećao kako će – u ovom mandatu – zatvoriti smetlište.

Udruge okupljene u ‘Inicijativu za Jakuševec’ bave se problemom ovog odlagališta duže od 25 godina.

Udruga ‘Ekologija grada’ cijelo ovo vrijeme intenzivno podizala je svijest u javnosti o tome da se dano obećanje – mora održati zbog zdravlja i kvalitete života skoro trećine stanovnika Zagreba, koji su izloženi zagađenju zraka s odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec.

Iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec, upozoravali smo da Vlast ne čini ni koraka da se Jakuševec – kako je bilo obećano – zatvori, nego da su vidljivi pomaci u suprotnom smjeru: proširivanje područja odlagališta na servisnu zonu, netransparentno izdavanje novih dozvola za skladištenje i obradu 250000 tona otpada godišnje na period od sljedećih 10 godina, dovlačenje jedne, druge a sad i treće drobilice smeća. Protupropisnim i neupitno potpuno ilegalnim postupanjem s otpadom ugrožava se zdravlje građana.

Prašina koja se obilno emitira degradira ne samo pluća, nego kako je na našoj tribini otkrio istaknuti zagrebački pulmolog, i krvožilni sustav stanovnika Novog Zagreba. Najugroženija su djeca i stariji građani.

O posljedicama odlaganja organskog otpada izravno na Jakuševec, što se događa tek u zadnjih godinu i pol, nije potrebno trošiti riječi. Patnja kvartova izloženih vjetru sa Jakuševeca time je dostigla novu razinu.

Mišljenja smo da se u Gradu koji ima proračun 2,2 milijarde eura godišnje, promjena programa Europskih fondova ne može postaviti kao apsolutni razlog tome da se odlagalište otpada Jakuševec-Prudinec ne zatvori.

Poštovani gradonačelniče, stanovnici južnog Zagreba su se i ove noći gušili od smrada i kužne prašine koja zasipa njihove balkone.

Tražimo da se obećanje izvrši, a odlagalište otpada Jakuševec-Prudinec zatvori u ovom mandatu, prije kojeg ste to obećali građanima koji su Vas – i na račun tog obećanja – izabrali.

KONTAKT

BRZI KONTAKT

+385911850000

PODACI

UDRUGA EKOLOGIJA GRADA

OIB: 59899518967

Ulica kneza Višeslava 13, Zagreb

EMAIL

info@ekologija-grada.hr

www.ekologija-grada.hr