Priopćenje o požaru na odlagalištu otpada Prudinec-Jakuševec

Udruga Ekologija grada upozorava na ozbiljne posljedice požara koji je izbio na odlagalištu otpada Prudinec-Jakuševec u noći s petka na subotu, 25/26. kolovoza. Prema našim informacijama, zaštitar je oko 1.20 u noći uočio dim i odmah pozvao vatrogasce koji su spriječili širenje vatre i veću katastrofu. Međutim, požar je uzrokovao značajno zagađenje zraka koje su zabilježile mjerne postaje, ali i građani koji prate kvalitetu zraka putem aplikacija na svojim pametnim telefonima, što se odmah proširilo društvenim mrežama i izazvalo nemalo uznemirenje javnosti, na koje Grad nije nikako odgovorio.

Udruga Ekologija grada podsjeća da je prije godinu dana protupožarna inspekcija upozorila Zagrebački holding da postoji rizik od samozapaljenja otpada koji se skladišti u velikim količinama na jednom mjestu, s obzirom na vrstu i trajanje otpada. Naime, u takvim uvjetima dolazi do kemijskih procesa koji oslobađaju toplinu i povećavaju temperaturu do točke paljenja, kao i do stvaranja zapaljivih plinova koji mogu izazvati eksploziju. O tome smo tada napisali i priopćenje medijima, koje prilažemo u privitku.

Udruga Ekologija grafa također ističe da se na odlagalištu Prudinec-Jakuševec ne provodi nikakvo sortiranje otpada i izdvajanje reciklabilnih sirovina, već se sav otpad protuzakonito drobi i odlaže kao takav. To je vidljivo i po fotografiji ‘ 2’ sa mjesta događaja, u prilogu.

Postavlja se pitanje – koliko će se još tolerirati nezakonito i neodgovorno gospodarenje otpadom i ugrožavanje zdravlja i sigurnosti građana od strane zagrebačke gradske vlasti.

Fotografije i dokumenti na linku:

https://1drv.ms/f/s!Au9X1M2aKPBXkqR6mhEkUrDj1mvuMg?e=VTeXkS

Leave a commentKONTAKT

BRZI KONTAKT

+385911850000

PODACI

UDRUGA EKOLOGIJA GRADA

OIB: 59899518967

Ulica kneza Višeslava 13, Zagreb

EMAIL

info@ekologija-grada.hr

www.ekologija-grada.hr