Inicijativa za Jakuševec održala prosvjed pred gradskom skupštinom Zagreba

‘Inicijativa za Jakuševec’ ( https://www.facebook.com/inicijativa.za.jakusevec )u četvrtak je u 8:30 stigla pred Gradsku skupštinu u Zagrebu, dijelila letke sa zahtjevima građana i objasnila gradskim zastupnicima i medijima probleme i nezadovoljstvo nezdravim i neugodnim mirisima koji se šire cijelim Novim Zagrebom, ali i naseljima Borovje, Savicai Jarun sa sjeverne strane Save.

Renata Bedeković iz udruge ”Eko tišina” podsjetila je na posjet Tomislava Tomaševića Jakuševcu tijekom kampanje kada je stavio lokot na vrata odlagališta i obećao ga zatvoriti.

”Mi smo donijeli lokot pred Skupštinu grada. Moj suprug ima 60 godina i otkad se rodio Odlagalište je na toj lokaciji. Imali smo sjednicu MO-a u srijedu gdje je maltene došlo i to fizičkog incidenta. Ja sjedim u MO-u, ali imam osjećaj da sjedim kao gljiva. Svi naši zaključci i prijedlozi koji idu prema Mjesnom odboru se ne uvažavaju. Već dva mjeseca se širi nesnosan smrad na odlagalištu, kontaminirani biootpad se odvozi na vrh odlagališta bez da se zatrpava zemljom. Kad radnici krenu ujutro to razgrtati do 13 sati popodne ne može otvoriti vrata. Peče nas grlo, povraća nam se”, poručila je i dodala da je vrijeme da se odlagalište preseli.

O problemu Jakuševca govorila je i Miljenka Ćurković, bivša gradska zastupnica Radničke fronte koja je ustvrdila da grad Zagreb nema efikasno rješenje za zbrinjavanje biootpada. ”Zbog čega gradska vlast nije oporabiteljima dala niti kilogram biootpada? Sve se trpa na jakuševečko brdo ili na kompostanu koja bi trebala biti samo za zeleni otpad. Tamo se baca kuhinjski otpad koji bi trebalo dati oporabiteljima za postrojenje za proizvodnju plina”, kaže. Poručila je da su svjesni da ništa ne ide preko noći, ali da je problem u tome što ”ne postoji nikakva strategija”.

”Novska je skupa i Novska nije rješenje. Ima jeftinijih rješenja, a to je da se napravi energana”, rekla je Ćurković na Tomaševićevu izjavu da se kompostanu planira premjestiti u Novsku.

”Gradonačelnik se hvali da je povećano odvajanje otpada, ali mi opet nemamo sortirnicu otpada niti kapacitet da to odrađujemo. Mi to moramo davati ili vanjskim oporabiteljima ili krcati na Jakuševcu”, zaključila je.

Komentirali su i Tomaševićevu izjavu o tome da su za dio smrada odgovorne i svinje. ”U mandatu bivšeg gradonačelnika Milana Bandića bilo je daleko više svinja. Ako sada smrddi trećina grada, a smrdi sve do Vukovarske i NSK-a, kad je bilo svinja višestruko više nego sad to se nije na taj način osjetilo. Meni nije jasno kako može manje svinja smrditi više nego puno svinja. Ni uz najbolju volju nije mi jasno”, kaže Ćurković.

Stanovnica Jakuševca Nataša Spevec kaže da s obitelji na Jakuševcu živi od 2001. godine. ”Sa susjedima dijelim patnju sve ove godine i čekam da na Jakuševcu počne cvasti cvijeće. Pitam se je li dosta? Ne zanimaju nas više načini, demagogije, nikakva ispitivanja koja nam se obećavaju već godinama, nego stvarno želimo da konačno prestane teror ne samo nad Jakuševčanima, nego i svim stanovnicima istočnog Zagreba”, poručila je.

Josip Pavlović iz Udruge Ekologija grada rekao je da je došlo do potpunog raspada sistema što se tiče gospodarenja otpadom u Zagrebu.

“Vidimo u što se grad pretvara, samo se mijenjaju količine i frakcije otpada koje pretrpavaju zagrebačke ulice. Cirkus s ovim sustavom koji je, na kraju krajeva, od 1. listopada i nezakonit. Vrijeme je da se prestane s tim”, rekao je.

“Smrad koji se posljednjih tjedana širi dijelom Zagreba alarmira da je situacija eskalirala. Tražimo da Grad gospodari otpadom i postupa u skladu s mogućnostima”, dodao je Pavlović.

Stanovnici Novog Zagreba tako traže raspuštanje Mjesnog odbora Jakuševec jer djeluje suprotno interesima građana. Žele i prestanak rada otvorenog kompostišta unutar Deponija Jakuševec i prestanak dovoza biootpada i nezakonitog odlaganja istog na deponiju.

Osim toga, traže i prestanak rada drobilice za građevinski otpad na deponiju i određivanje točnog datuma zatvaranja deponija Jakuševec.

Letak za zahtjevima u ruke su primili i sa zanimanjem pročitali lideri vladajuće većine u Gradu Zagrebu, Ivan Račan i Teodor Celakoski.

Foto i video materijal dostupan na ovom linku je slobodan za upotrebu uz navođenje izvora (Udruga Ekologija grada): https://1drv.ms/u/s!Au9X1M2aKPBXkoctJGqICDifOVqd7w?e=I1mIm7

Leave a commentKONTAKT

BRZI KONTAKT

+385911850000

PODACI

UDRUGA EKOLOGIJA GRADA

OIB: 59899518967

Ulica kneza Višeslava 13, Zagreb

EMAIL

info@ekologija-grada.hr

www.ekologija-grada.hr